• При наведении, подчеркивание пропадает

  • 1

Обробка землі

  • Автор: uga-servis

 

ПРАВИЛЬНА ОБРОБКА ҐРУНТУ

     Урожай і якість овочів багато в чому залежить від правильної обробки грунту. У добре обробленому, але не розпорошеному грунті створюються сприятливі умови для прогрівання орного шару та збереження тепла, покращуються водний та повітряний режими, підвищується доступність поживних речовин, і водночас не буває вогнищ із підвищеним, шкідливим для рослин вмістом добрив. За рахунок обробітку ґрунту знищується бур'ян, знижується ураження рослин хворобами та шкідниками, забезпечується сприятливе ложе для насіння.

     Обробку ґрунту на Вашій земельній ділянці необхідно розпочинати восени, одразу після збирання врожаю та до настання холодів.

     Як правило, город копають садовою лопатою, що дозволяє рівномірно обробити ґрунтовий шар на глибину 35-40 см. Потім ґрунт боронують граблями, краще металевими, в два-три сліди і роблять гряди або гребені.

     Якщо ділянка призначається для вирощування капусти, огірка, кабачків, салату, селери одночасно з перекопуванням ґрунту вносять гній, перегній або компост.      Якщо ж органічні добрива вносили в попередньому році, то під моркву, буряк, редьку, скорцонер гній не застосовують, а обмежуються мінеральними добривами або невеликою кількістю перегною або компосту.

     Послід птахів, свіжий кролячий, овечий і козячий гній при перекопуванні в ґрунт краще не вносити, а спочатку прокомпостувати.

     На ділянках, що знову освоюються, в Нечорноземній зоні для вирощування овочів перегнійний шар доводиться створювати шляхом глибокого обробітку грунту і внесення великих кількостей добрив. Грунт обробляють лопатою або плугом, нарізуючи тонкими шарами і додатково прикопуючи 3-4 см підзоленої землі або підґрунтової глини. Органічні та мінеральні добрива вносять у більш високих дозах, ніж на окультурених ділянках, і ретельно перемішують із ґрунтом. Кислий ґрунт нейтралізують вапном, крейдою, доломітовим борошном. При цьому покращується доступ повітря до коріння, створюються сприятливіші умови для життєдіяльності мікробів, що розкладають органічну речовину.

     Осіннє обробіток ґрунту дозволяє добре очистити його від багаторічних бур'янів, а також знищити частину шкідників та збудників хвороб, оскільки вони виявляються вивернутими з глибини на поверхню і взимку гинуть.

     Тяжкий, не окультурений грунт копають багнетною лопатою, а старий, перегнійний — садовими вилами, якими зручно витягувати кореневища бур'янів, особливо пирію, не розриваючи і не розрізаючи їх на частини.

     Є й інший метод знищення пирію - поховання його під товстим шаром землі, наприклад, при тришаровому перекопуванні ґрунту. При цьому верхній шар товщиною близько 25 см, пронизаний кореневищами пирію, укладають вниз, середній піднімають нагору, а нижній посередині. Така обробка, що замінює оранку, із внесенням добрив дуже корисна для овочевих культур та картоплі.

     Перекопуючи або переорюючи ділянку під зиму, не слід розпушувати брили. Це створює більш сприятливі умови для їх промерзання, вивітрювання та снігозатримання.

     Навесні такий грунт тільки розпушують, вирівнюють, боронують граблями і в ранні терміни висівають насіння салату, моркви, петрушки, редиски, капусти, брукви, цибулі та ін.

     Тяжкий ґрунт навесні доводиться перекопувати повторно так, щоб не вивернути верхній шар, що потрапив на дно борозни, з насінням бур'янів, а потім його ретельно боронують.

     При освоєнні неокультурених ділянок — старого покладу, луговини або під лісом — ґрунт найкраще перекопувати з оборотом пласта, при цьому вибирають каміння, видаляють коріння, витягують пні та корчі, а верхній шар ретельно обробляють лопатою, сапкою, граблями. Для поліпшення механічного складу корисно до важкого ґрунту додавати пісок, а до легкого, піщаного - глину. Навесні поверхню ґрунту вирівнюють граблями або бороною, якщо ділянку велику, а потім перекопують або переорюють знову, але на меншу глибину, ніж при перевалі пласта, і вносять органічні добрива.

     Ґрунти з достатньою кількістю органічних речовин - чорноземні, торф'яні, а також супіщані - достатньо перекопати можливо глибше лопатою з одночасним внесенням добрива або зорати плугом з оборотом пласта. При цьому також створюються умови для кращого розкладання органіки, зароблених у ґрунт коренів та залишків рослин, проморожування пласта та знищення шкідників, що зимують. Зораний або перекопаний восени ґрунт до того ж поглинає більше вологи і краще утримує її.

     Навесні ґрунт починають копати, коли він встигне, тобто не мажеться, відстає від лопати, розсипається. При запізненні з обробкою та пересихання верхнього шару обробка виходить грубою, утворюються грудки, які потім важко подрібнити. Щоб запобігти цьому, грунт відразу ж, як тільки поверхня підсохне, необхідно культивувати в два-три сліди, щоб зверху утворився шар мульчі 4-5 см. Це дозволить горизонту, що обробляється, рівномірно прогрітися і дозріти, в той же час оберігає і нижчі шари від висушення.

     На низьких сирих ділянках з близьким розташуванням ґрунтових вод роблять гряди або гребені, дренажні канави. Ширина гряд на легкому грунті 1-1,2 м, висота 18-20 см і до 30 см на важкій. Відстань між грядами 35-40 див. Гребені насипають з відривом 60-70 див.

     Деякі овочівники обмежуються на городі дрібним обробітком ґрунту, без перекопування на багнет лопати, проте вносять при цьому значні дози органіки. Така обробка можлива на грунтах, багатих перегноєм, чистих від бур'янів, з верхнім шаром, що легко обробляється, або на чорноземах.

     Виходячи з вчення академіка В. І. Вернадського про «живу речовину», багато овочівників обробляють лише шар ґрунту глибиною 5—6 см так, що його вміст перемішується, при цьому бур'яни підрізаються і закладаються в ґрунт, що дозволяє їх знищити та використовувати на добриво . Така обробка не знищує живу речовину, оскільки вона мешкає в основному на глибині від 5 до 15 см. Грунт нижче цього шару розпушують, не перевертаючи і не загортаючи глибше, в глину, щоб не видалити живу речовину з природного довкілля, не порушити інфраструктуру та забезпечити нормальне надходження до нього вологи та повітря. Тому глибина розпушування має бути не менше, ніж глибина ґрунту, тобто 15-16 см. Корисно і розпушування підґрунтя.

     Одночасно з такою обробкою ґрунту вносять напівперепрілий кінський гній. Але його не розкидають по всій площі, а розкладають рівномірно купками і закладають у ґрунт на глибину 5-15 см, куди будуть висаджені рослини. Потім гній прикривають ґрунтом шаром 2-3 см.

     У цьому випадку важливо заздалегідь розподілити гній і посадковий матеріал на однаковій відстані один від одного, а підготовку грунту починати при досягненні температури 8 °С. У середній смузі Росії це буває зазвичай наприкінці квітня – на початку травня.

     Взагалі поспішати з обробкою ґрунту не треба, так само як і не можна запізнюватися. Провести її вчасно необхідно ще й тому, що висаджені рослини відразу потрапляють в оптимальні умови зростання, що дозволяє їм розвиватися якнайкраще і давати найбільший урожай.

 

шаблоны joomla

Новини


ivy-22449

ivy-22449